Vi på Berglocks Fårgård

Jag som driver gården idag och bloggar om livet som fårbonde heter Helena. 2002 övertog jag efter mina föräldrar den avelsbesättning gotlandsfår som dom började bygga upp på 60-talet.
Min man Amir och min far Lars hjälper mig jättemycket med arbetet på gården. Man kan säga att det är ett familjeföretag där alla drar sitt strå till stacken. Att vara bonde är mycket en livsstil och en av de saker som avgjorde att jag valde att gå i mina föräldrars fotspår är att jag ville att mina barn skulle få växa upp liksom jag gjorde nära djur och natur.

Lammkött

Vill Ni veta var maten kommer ifrån och hur den är producerad? Då ska Ni handla direkt av bonden. Köper Ni kött utav oss kan Ni lita på att djuren haft ett gott liv från första till sista andetaget. Välmående djur ger ett förstklassigt kött. Allt kött är KRAV-godkänt. Våra lamm föds liksom de flesta djurungar på våren, närmare bestämt i mars-april. 1a maj släpps de ut på bete och fram till att de slaktas på hösten med början i månadsskiftet augusti-september så har de inte princip inte ätit något annat än di från tackan, gräs och hö. Kan det bli mer ekologiskt eller naturligt? Slakten sker på närbelägna Delsbo slakteri och djuren transporteras dit i egen vagn som de är vana vid att åka i. Det blir flera slakttillfällen under hösten.
Man kan beställa ett helt eller ett halvt lamm. De väger mellan 15-22 kg. Vi hämtar lammet styckat i försluten kartong med kylbil. Kunden hämtar sin förbeställda köttlåda på gården överenskommen dag och tid.
Halalslaktat lammkött finns också att beställa. OBS! Lammet är enligt svensk djurskyddslag bedövad med bultpistol innan avblodning.

Livdjursförsäljning

Gårdens renrasiga gotlandsfår är uppfödda enligt KRAVs regler. Besättningen på ca 110 vuxna djur har M3-status och har aldrig haft problem med fotröta. Alla fakta om fåren registreras i avelsprogrammet Elitlamm. Varje år införskaffas på livdjursauktion en ny avelsbagge för att bedriva aveln framåt.